4/14/2014

ARCTIC CHARTER: UPPLEVELSER INOM JAKT & FISKE

http://www.arcticcharter.com/
Klicka på bilden för att komma till Arctic Charters hemsida!

 Vi på Arctic Charter arbetar året runt med olika upplevelser. Våra huvudaktiviteter är inom fiske och jakt. Vi fiskar efter röding, öring, harr och gädda. Öring och rödingfisket sker i runt polcirkeln fjällen och harr och gädda i Piteälven där vi arrangerar drifting fiske efter dessa arter. Vi har en rad olika boenden efter Piteälven och till fjälls. Vi arrangerar även jakt efter älg med löshund, och fågel över stående hund eller med skällande hund. Vinterarrangemang är snöskotersafaris, isfiske efter röding, renrajder, driving on ICE.



 "Nu är vinterjakt säsongen för fjällripa i gång för fullt. Dalriporna spar vi för hösten jakter över stående fågelhund. Men nu skärper vi våra sinnen, våra ögon och öron efter fjällriporna. Dess karaktäristiska knorrande ljud som färdas långt genom dalgången, ett ljud som utvecklas under årtusenden till favör för fjällripan.

Med snöskoter tar vi oss ut över fjällvidderna och når vår dalgång som är en relativt lång fjälldal på ca. 35  km. Här har jag med glädje och enkelhet glidit fram längs fjällsidorna ett par hundra meter ovan trädgränsen, tillika även svurit och spottat över bakhala skidor, tok-isigt underlag, skidbindningar som kraschat, bitit sig i läppen för att man inte införskaffat sig utrustning som är i ordning och fungerar för denna underbara jaktform. Nu står vi har igen, säsongen är i full gång och vi lyssnar efter knorrande ripor, och spanar i kikaren efter fjällsidans vita riddare, idag bär jag inget vapen med mig. Idag är det vanlig arbetsdag, och gästen och jägaren som är med mig är Rick från Wisconsin USA. Hemma jagar han ofta efter deras typ av ripa, Ruffed Grouse, ganska likt vår järpe. Dessa jagar han med stående fågelhund. Men idag står han här i Svenska Lapland och kikar efter fjällriporna ”rock ptarmigan” iförd i snödräkt och diverse utrustning som tillhör vinterjakten. För en amerikansk, men även för svenska jägare är det många små saker som bidrar till hela upplevelsen. Att få ta skotern ut till jaktmarken är för många riktigt stort, och jag förstår de som tycker så, för jag njuter fortfarande lika mycket av det.

Själva jaktupplevelsen börjar redan vid ankomsten till stugan första dagen, och sedan fortsätter den ett par dagar efter hemkomst.

 

Vi färdas långsamt fram genom dalgången, Rick har redan lokaliserat en grupp av fåglar. Vilket inte alltid är så lätt första gången, fåglarna är ju vita men efter att ögonen fått vänja sig så skiljer man snabbt ut fågel från snön. Rick tar av sig sin ryggsäck och använder den som stöd när han lägger sig ned för att ta sikte mot någon av fjällriporna. De sitter tryggt och kurar snett ovanför oss. Helst brukar jag vilja komma i samma höjd som riporna eller ovanför dem. Då är det mindre chans att fåglarna upptäcker oss och blir oroliga. Nu fanns det ingen möjlighet till detta denna gång. Rick lyfter på skydden för kikarsiktet och tar sikte på riporna, han drar upp förstoringen och lägger till sig själv. En av riporna rör sig lite oroligt, den anar oråd. Rick tar sikte på en ensam ripa ute på flanken, tar ett djupt andetag och kramar av avtryckaren på 22:an. En smäll ljuder och i samma veva lyfter ett 10-tal fjällripor som drar iväg långt bort, bortom synhåll för oss. En lugn mantelrörelse och en liten magnum hylsa hoppar ut. Vi tar av oss skidorna och går sista biten upp mot där riporna var. Vi pustar ut när vi kommer fram och ett gigantiskt leende inramar Ricks ansikte. Det blir en foto session och vi sätter oss ned, här sitter vi tysta och bara njuter av stunden. Rick granskar fjällripan och blickar ut över dalen. Som guide är detta den bästa stunden under jakt, när gästen och jägaren insuper händelsen och vår unika miljö bara på sitt eget sätt. Fjälljakt efter fjällripa är en underbar jakt i storslagen miljö, inte alltid så lätt, men när den lyckas så är känslan total. En jaktform som jag varmt kan rekommendera. En utmärkt jaktform som går att kombinera med skotekörning och isfiske efter röding".

Vänliga hälsningar,
Johan Sandlund
Arctic Charter
www.arcticcharter.com
 

Inga kommentarer: