5/16/2009

SYDAFRIKA 2009 - DAG 8


Dag 8.
Under hela natten pågår åskan. A real Thunderstorm. Vid 06.30 på morgonen kommer en smäll som får oss alla i hela campen att vakna upp. Det var nära. Med ovädret kommer ett välbehövligt regn för växterna och därmed djuren inför deras vinter som inträder i slutet på Maj till Augusti. Gerhart som äger Campen/Ranchen som vi bor och har jagat på, säger att 30 mm regn ger utrymme för gräset att växa upp några centimeter och bli grönt, vilket i sin tur medför att överlevnaden för djuren ökar mycket. Under natten kom det ca 10-15 mm. På området har Gerhart låtit sätta upp sju stycken solcellspaneler som driver vattenpumparna i de borrhål de har för att fylla upp vattenhålen för djuren. I vattnet som pumpas upp tillförs mineraler, medel för att öka aptiten m.m.

Vi fortsatte morgonen med att packa ihop vårt bagage och djuren med tillhörande troféer. Upp till Gerhart och fylla i nödvändiga papper för att de som ska göra montagen ska se att de är lagligt skjutna och sedan kunna exporteras vidare till Sverige. Även papper för att transportera kött från farmen till bostaden krävs. Även det för att visa att djuren är lagligt skjutna. Vid en eventuell kontroll av polis efter vägen ska ett sådant papper visas upp. Uppmärkning av skinn och huvudtroféer är av riktigt stor betydelse. Som vi blev varse om hade man blandat om Impalaskinn med Blesbuckhornen. Det hade nog inte varit en höjdare att få det monterat ihop. I vårt sällskap rörde det sig om sju bogmontage, lika många normala hornmontage.

Väl framme efter sex timmars bilfärd börjar förberedelserna för flyget hem. Packa om väskorna, kolla vikten på bagaget m.m. Chris kör iväg direkt med köttet till en slaktare som han känner och troferna till uppstopparen. I värmen här så finns inget annat val än att skynda sig för att köttet inte ska förstöras och troféerna surna så att ingen vill jobba med dem.