4/23/2009

SYDAFRIKA 2008 - DAG 3

Sheldrake Game Ranch
Det är den 22/7 -08 och idag ska vi bege oss till Sheldrake Game Ranch som ligger ca 45 mils bilfärd nordöst, ca 2 mil från gränsen till Zimbabwe. Vi begav oss klockan 06.30 från Chris (vi befinner oss förövrigt i samma tidszon som Sverige) och temperaturen ute är bara någon plusgrad, som bara efter någon timme brukar stiga till omkring 25-30 plusgrader. Under bilfärden påväg till ranchen så passerade vi flera vilda djur, som bla. en grupp Impala och en grupp giraffer. Vi stannade till efter vägen där det fanns en shop som gjorde uppstoppningar av djur, som var riktigt häftigt att se. Bland annat så höll dem på att göra ett fullmontage av en vuxen giraff som någon rik oljeshejk skulle ha. Ju längre vi tar oss på färden till ranchen desto tydligare blir det att det är enormt stora skillnader i samhällena, antingen så är man fattig eller så är man rik, det finns inget direkt mellanläge.
 

Efter den långa bilresan så är vi äntligen framme vid Sheldrake Game Ranch, som är ett flera kvadratmil stort område. Vi kör ca 1 mil in i Ranchen där vårat läger är. Lägret är jättefint, och det är här vi ska befinna oss när vi inte är ute på jakt. Innan det mörknade så begav vi oss ut på en gamedrive, där vi blev informerade om området och dess djurliv. Vi stannar även till och kollar på ett av Sydafrikas gigantiska träd. Just detta var drygt 30 meter i omkrets. Kvällen avslutas vid lägerelden där vi laddar inför morgondagens jakt.

SYDAFRIKA 2008 - DAG 2


I dag hade vi bestämt oss för att besöka en lejonpark ca 45 minuters bilfärd bort från Chris hus. Han berättade att 2 veckor tidigare hade just detta ställe blivit rånat av en liga där det även skedde en dödsskjutning. Generellt är brottsligheten väldigt hög i Sydafrika och därför har alla hus höga murar eller stängsel runt om sig. På Chris kvarter som är ett litet finare ställe var hela området omringat av höga elstängsel och taggtråd och även patrullerande vakter.


 Väl inne på lejonparken fanns mycket att skåda så som unga och fullvuxna lejon, hyenor, giraffer, zebror och andra afrikanska djur. Vi tog bilen och körde in i speciella inhängnader där lejonen fanns, säkerheten var lite sisådär. Första inhängnaden vi körde in i fick man passera olika portar för att ta sig in till lejonen. Senare när vi skulle till nästa inhägnad så stod portarna vidöppna, vi tänkte att de kan väl inte finnas några lejon där inne p.g.a av detta. Men vi bestämde oss för att köra in och väl där inne så fanns det flera lösa lejon som sprang omkring. När vi begav oss därifrån så frågade vi vakterna som arbetade just utanför dessa öppna portar om dem inte skulle stänga dem. Men de svarade bara på sin knackiga engelska: "The lions got food yesterday, so today we are not scared. But tomorrow we will be!".